Vrede in Stilte

In stilte zitten en voelen dat alles klopt is een ervaring die veel van ons zo af en toe meemaken. Wat echter meestal gebeurt als we even in stilte zitten is dat onze gedachten snel afdwalen. Soms kunnen we heerlijk zitten of liggen in “even niks”; en soms maken we ons druk over wat er nog moet gebeuren; vervallen we in verveling of slaap; of hangen we al dan niet gemerkt in frustratie, verlangen of vertwijfeling over of we niet iets zouden moeten.  

Dan is er nog die wat vreemde relatie die veel van ons hebben met stil zijn. De meeste van ons leren als kind dat stilte iets is dat je opgelegd wordt door volwassenen. Je vader, moeder, of leraar, verplicht je om stil te zijn. Je vrijheid om te spreken of kabaal te maken wordt je ontnomen. Pas als de volwassene toestemming geeft mag je weer spreken. Ook als volwassene hebben we vaak nog een subtiele nasleep van deze ervaring; het idee dat stilte je vrijheid ontneemt. In deze training zien we de vrijheid die juist in stilte gevonden kan worden op het diepste niveau.  

Voor wie:

Deelname aan deze training is open voor mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en motivaties. We respecteren waar je staat in je leven en kijken hoe de training “Vrede in Stilte” bij kan dragen aan het gemak en geluk waarmee je leeft.

Deze training vraagt een open en onderzoekende houding naar je persoonlijke neigingen om soms in vrede (vriendelijkheid/vreugde/compassie) en soms in onvrede (stress/frustratie/angst/vertwijfeling)  te verblijven.

Eerdere ervaring is niet nodig, iedereen is welkom. Eerde training met bijvoorbeeld mindfulness of zelfcompassie is natuurlijk wel steunend, en zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de training dieper bij je binnen kan komen. Twijfel je of de training wat voor je is en op dit moment bij je past, neem dan contact met ons op.

Ongeveer de helft van de training is gevuld met oefeningen in reflectie en onderzoek naar ons bewustzijn. Wat gaat er in je om als je stil gaat zitten? Dat doen we via observeren en onder woorden brengen van onze gedachten en afleidingen. Vervolgens gebruiken we schemas van hoe onze geest af kan dwalen, en methodes om onze aandacht te richten of terug te brengen. Daarmee heeft de training een duidelijke theoretisch kader waarmee we oefenen.

De andere helft is gevuld met simpelweg zitten in stilte, en  juist alle oefeningen loslaten. Om zo te ervaren hoe vredevol ons bewustzijn kan zijn als we stilte weten te omarmen. Die combinatie is erg sterk gebleken in zien wat de condities zijn waaronder we vredig, zonder zorgen, zonder angsten, en wellicht zelfs zonder gedachten, kunnen zitten.

Als jij denkt dat dit je past, ben je heel welkom om mee te komen doen.

Wat we doen

De training wordt gegeven in een kleine groep (5 tot max 15 deelnemers).  Een groot deel van de training bestaat uit begeleide zitmeditatie, waarmee ruimte gemaakt wordt voor individuele reflectie en ervaring. De training werkt het meest effectief als je gedurende de training ook thuis oefent met de oefeningen die we meegeven.

9 ontmoetingen

De training bestaat uit 9 wekelijkse avondsessies van twee en een half uur. Bij iedere bijeenkomst zorgen we voor water en thee. (En meestal wat koekjes en chocolade.) 

Materiaal

We maken bij deze training gebruik van een werkboek wat we je aan het begin van de training zullen geven. Je krijgt toegang tot het login gedeelte van de website vanwaar je de belangrijkste meditaties kunt afspelen en downloaden. Zo kun je de meditaties thuis herhalen, en natuurlijk ook na de training blijven doen.

Programma-overzicht per week.

Week 1

Houding

Week 2

De heldere inslag

Week 3

Obstakels

Week 4

Het grootste obstakel zien – 1

Week 5

Het grootste obstakel zien – 2

Week 6

Het grootste obstakel ontkrachten

Week 7

Intentie

Week 8

Vrijheid

Week 9

Vrede in stilte

Tijden en locatie

We ontmoeten elkaar op 9 opeenvolgende dinsdagavonden tussen 19:30 en 22:00, in Utrecht. Klik hier voor de locatie.

Bijdrage

De financiële bijdrage voor deze training is 290 euro. Je ontvangt een betalingsverzoek na aanmelding en een kennismakingsgesprek.

Trainers

De training wordt gegeven door Hein van Heck, hij zal alle avonden begeleiden.

Oorsprong en achtergrond

De training “Vrede in Stilte” is in 2020 ontwikkeld door Centrum voor Meditatie.

“Vrede in Stilte” is gevormd als aanvulling (of wellicht verdieping) op de bestaande mindfulness-trainingen. Veel elementen van de training hebben een oorsprong in Boedhistische tradities maar zijn direct toepasbaar in ons dagelijks leven. 

Data

Kijk in de agenda voor de data van de eerstvolgende training.

Vragen of aanmelden

Concentration grows through the willingness to encounter, understand, and eventually remove all that agitates the mind.

– Shaila Catherine