Visie

Dat vriendelijkheid heel belangrijk is, daar zijn veel mensen het over eens. Maar er ook de tijd voor maken, en jezelf afvragen: “Hoe liefdevol ben ik eigenlijk?” of: “Hoe zou ik vriendelijker door het leven kunnen gaan?”, dat komt wat minder vaak voor. Door ervoor te kiezen om vriendelijkheid en (zelf-)compassie te ontwikkelen, kan er een grote transformatie plaatsvinden van hoe je in het leven staat. Die komt niet van de een op de andere dag, maar is wel degelijk aan te leren.

Quote Dalai Lama Centrum voor Meditatie Utrecht

Onze trainingen versterken je vaardigheden om pijnlijke gevoelens op te vangen, en plezierige gevoelens dieper te beleven. Groeien in vriendelijkheid en compassie is geen worsteling, dat voelt prettig omdat je groeit in liefde. Naarmate vriendelijkheid en compassie verdiepen en verstevigen ga je met meer mildheid naar jezelf kijken en behandel je jezelf met meer vriendelijkheid. Je zult ook minder gaan oordelen over anderen, waardoor meer ruimte voor begrip en (nog meer) compassie ontstaat. Het wordt makkelijker om bewuster in het leven te staan, meer vreugde te ervaren in de dagelijkse dingen, en gezonde relaties te onderhouden met de mensen om je heen.

Om de trainingen werkelijk binnen te laten komen is ook een diepe zelfreflectie nodig. Bijvoorbeeld over hoe je jezelf motiveert; in hoeverre je pijnlijke gevoelens onderdrukt; wat voor gedachtes je hebt over wie je bent; in hoeverre je jezelf (of je prestaties) vergelijkt met anderen om waardering te krijgen. Op een eerste niveau is dat wellicht duidelijk, maar om ook de wat subtielere laag van vaak onbewuste neigingen, gewoontes en impulsen helder te zien en te transformeren, is tijd en toewijding nodig. Als jij dat aan wilt gaan, en mee wilt groeien in vriendelijkheid omdat het goed is voor jou en voor de mensen om je heen, dan is Centrum voor Meditatie wellicht de plek voor jou. Je bent heel welkom om aan te sluiten bij een van onze trainingen.

"Ik adem in en ik zie wat ik ga doen. 
Ik adem uit en ik glimlach."