Verder kijken

Hieronder wat inspiratie en uitleg in de vorm van (Engelstalige) filmpjes. Chris Germer en Kristin Neff die de 8-weekse Mindful Self Compassie training opzette.  Thich Nhat Hanh die de Buddhistische traditie waarin ik jarenlang oefende naar het Westen bracht. En Thupten Jinpa die zijn leven wijdt aan Westerse wetenschap en Buddhistische spiritualiteit samen brengen. 

1.5 minuut: Chris Germer – One tool to be more self-compassionate

Tja, one tool, dat is er natuurlijk niet. Tenminste niet eentje die je in anderhalve minuut echt gaat helpen. Of toch? De 8-weekse Mindful Self Compassion-training geeft naast een diepe transformatie van hoe je in het leven staat, ook tal van kleine tips/handvatten/informele oefeningen die je al heel snel wat compassievoller kunnen maken. Chris Germer, een van de oprichters van de 8-weekse MSC-training, heeft een eerste suggestie.

5.5 minuten: Kristin Neff – What is self-compassion?

Kristin Neff, een van de oprichters van de 8-weekse Mindful Self Compassie-training,  legt in 5 minuten uit wat zelfcompassie is. Ze doet dit aan de hand van de drie pijlers en hun tegenhangers: 1. Opmerken (en niet over identificeren); 2. liefdevol antwoorden (en niet oordelen); en 3. erkennen dat ons leven een gedeelde menselijke ervaring is (en niet geïsoleerd raken).

7 minuten: Chris Germer – The Dance of Mindfulness and Self-Compassion.

Een stukje uit een lezing van Chris Germer waarin hij het verschil en de relatie tussen mindfulness en compassie uitlegt. Wat neerkomt op aandacht voor de ervaring vs aandacht voor degene die de ervaring ondergaat. Ook verteld hij over “the MSC-program” wat de 8-weekse MSC training is. Als bonis geeft hij woorden aan het doel van de MSC-training.

10 minuten: Thupten Jinpa – Self Compassion.

Thupten Jinpa ontwikkelde aan de Universiteit van Stanford een 8-weekse training voor zelf-compassie. Hier verteld hij over: De noodzaak die er misschien wel of niet is om zelfcompassie te ontwikkelen, compassie vs liefhebbende vriendelijkheid,  zelfcompassie en wijsheid, een boeddhistische visie en wetenschap, de Oosterse wereld vs de Westerse, opvoedingen en het effect van een competitieve samenleving.   

12 minuten: Thich Nhat Hanh – Mindfulness of Breathing.

De Vietnameese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, bedenker van de term “mindfulness”, vertelt over mindfulness. Mindfulness of breathing, mindfulness of the body, mindfulness of feeling. En hoe die mindfulness ingezet kan worden om zowel lichaam als geest te kalmeren.

27 minuten: Thupten Jinpa – The Science of Compassion.

Een lezing (misschien wat droog, maar verhelderend) origineel gegeven op een wetenschappelijk congres. Een uiteenzetting over compassie vanuit boeddhistisch perspectief en een uitreiking naar wetenschap. 

"Ik adem in en ik geniet van het leven. Ik adem uit en ik glimlach."