Hein van Heck

Hein van Heck | Oprichter Centrum voor Meditatie | Utrecht

Achtergrond.
Ik groeide op in Brabant, studeerde Aardwetenschappen in Utrecht (2007), en promoveerde in Geophysical Fluid Dynamics (2011) aan de ETH-Zurich, Zwitserland.  Ik werkte de jaren daarna als geofysicus aan de universiteit van Cardiff (VK), de Universiteit van Utrecht en als wetenschapper bij SRON (Space Research Of the Netherlands) in Utrecht. Hier ontwikkel ik mee aan de volgende generatie satellieten die vanuit de ruimte, de uitstoot van broeikasgassen in kaart gaan brengen. 

Via inzicht naar veilige vrede.
Met een grote interesse, nieuwsgierigheid en verwondering verdiep ik me in de werking van de natuur. Dat varieert van de evolutie van planeten tot de werking van ons eigen bewustzijn. Een persoonlijk bewustzijn verankert in vriendelijkheid zodat we zelf een vredig thuis zijn voor onszelf en de mensen om ons heen. Vrij van (zelf-)kritiek en oordelen, en vol van vriendelijkheid en vrede.  

Meditatie en spiritualiteit.
In 2011 kwam ik voor het eerst in aanraking met boeddhistische meditatie, en was meteen verkocht. In 2018 ronde ik de opleiding tot Mindful-Self-Compassion-trainer af, en ben momenteel teacher in training totdat mijn begeleidingstraject in 2020 eindigt. 

De afgelopen jaren volgde ik zo’n 30 retraites, variërend van twee tot twaalf dagen. Soms energiek en luchtig met jong Boeddhistisch Nederland, soms strikt in stilte in een klooster onder de begeleiding van monniken en nonnen. En verschillende (commerciele) meer-weekse trainingen in mindfulness; concentratie; zelfcompassie; lichaamsbewustzijn en tantra.

Wat ik zag. 
In 2011 waren er drie mensen die dicht bij me stonden die in dat jaar een heel zware periode door gingen. Wat ik zag was dat daar geen individuele oorzaak of schuld achter zat. Het is een breder, maatschappelijk probleem waar we allemaal onder lijden. Wat ik ook zag was dat ze in de jaren die volgde alle drie weer herstelde, en inmiddels lacht het leven ze weer toe.

Als je zelf of iemand die dicht bij je staat diepe pijn doorgaat kan het heel moeilijk zijn om die pijn te accepteren, er te zijn voor jezelf en die ander, en helder te houden dat die pijn over gaat. De vaardigheid om dat te kunnen heeft voor de meeste van ons oefening en training nodig. Training die nog te weinig in scholen wordt meegegeven. 

Wat ik meenam.
Nare ervaringen hebben vaak ook een “gouden randje”. Iets wat je ervan oppikt en meeneemt. Voor mij waren het deze inzichten die inmiddels heel diep in me verankert zijn: 

  • Nagenoeg iedereen is kwetsbaar. Voordat je het weet zak je in een burn-out of depressie. 
  • Hoe ellendig en uitzichtloos een situatie ook lijkt, het gaat weer over, het wordt beter, zeker weten.
  • Gelukkig ben je niet alleen.
  • Liefde is van levensbelang.
Dat zijn de kernwaarden waar ik voor sta, en waar het Centrum voor Meditatie voor staat. 

"Ik geniet elke keer van de begeleiding van Hein omdat hij een veilige ruimte weet te creëren met zijn liefdevolle aanwezigheid en responsieve insteek. Zijn persoon en handelen weerspiegelt liefdevolle vriendelijkheid en dat is zeer inspirerend voor me. Ik heb veel aan de combinatie van heldere uitleg en de simpelheid in de oefeningen. Ik zou zijn stijl omschrijven als 'universeel'; ongeacht ervaringsniveau krijgt iedereen de mogelijkheid om tot zijn kern te komen. ”

Zsuzsa

“Ik heb Hein leren kennen als een stabiele en heldere trainer, die in zijn begeleiding een analytische geest koppelt aan een groot hart. Door de vele jaren aan ervaring, heb ik het gevoel dat hij helder kan zien waar ik sta en wat ik nodig heb. Vervolgens weet hij hier direct naar te handelen – op een liefdevolle manier en met een grote dosis humor.”

Jasper

"Ik adem in en ik weet wie ik ben. 
Ik adem uit en ik glimlach."