Mindful Self Compassion

Wat geeft een training in zelfcompassie me?:

 • Het brengt je van zelfkritiek (ik ben niet goed genoeg / niet slim genoeg / niet mooi genoeg / niet productief genoeg / niet … genoeg) naar zelfcompassie.
 • Het geeft je vaardigheden en handvatten om alle pijnlijke ervaringen die je tegenkomt met meer vriendelijkheid/compassie op te vangen.
 • Het beschermt je tegen isolement, en leert je vaardigheden om altijd in verbinding met de mensen om je heen te blijven, ook (of misschien voornamelijk) als het je tegenzit.
 • Het maakt je emotioneel veerkrachtiger.
 • Het stelt je in staat om helder te krijgen wat je kernwaardes zijn; en te leven vanuit dat wat voor jou echt belangrijk is. 

Voor wie:

Voor iedereen die zijn/haar vermogen tot (zelf-)compassie uit wil bereiden. De deelnemers aan de Mindful Self-Compassion (MSC)-trainingen vormen een heel divers publiek. Het zijn mensen met verschillende achtergronden, uiteenlopende leeftijden, en verschillende motivaties. We respecteren waar je staat in je leven, en wat een MSC-training je op dit moment kan bieden. Een veel gehoorde motivatie is een verlangen om wat beter om te kunnen gaan met stressvolle situaties; minder gedachtes en zelfkritiek te hebben; of lichamelijke/emotionele pijn draaglijk te maken.  
Training in compassie is altijd zacht, maar kan ook uitdagend zijn en soms pijnlijke gevoelens oproepen. Als we beginnen met oefenen om pijnlijke ervaringen liefdevol op te vangen, ga je ook steeds helderder zien hoe je voorheen met pijnlijke situaties omging. Bijvoorbeeld een realisatie dat je liefde hebt gemist, of zelfs nooit hebt gehad; of dat je inziet dat je jezelf en de mensen om je heen dagelijks bekritiseerd en afkeurt, kan hard bij je binnenkomen. Dat heeft zowel een open en accepterende houding als wat lef nodig.  Als jij dat aan wil gaan staan we voor je klaar om de training te bieden.

 • Professionals / ondernemers / mensen die iets in de wereld willen zetten. Zelfcompassie geeft je gezonde (zelf-)motivatie. Niet vanuit kritiek of (harde) discipline, maar vanuit helderheid. 
 • Mensen die om hun gezondheid geven. Onderzoek heeft laten zien dat zelfcompassie  resulteert in een gezondere levensstijl, bewuster eetpatroon, meer tevredenheid over eigen lichaamsbeeld. En ja; dat zijn inderdaad dingen die ervoor zorgen dat je langer leeft, langer gezond leeft, en langer gelukkig leeft. 
 • Hulpverleners of mensen die veel zorgdragen voor anderen. Zelfcompassie beschermt je tegen “empathie-moeheid”. Misschien herken je dit: “Je wilt er zijn voor de mensen om je heen die in pijnlijke situaties zitten. Maar dat put je ook uit. Je lijdt er zelf onder omdat je de pijn van andere overneemt.” Dat is empathie-moeheid. Maar als het je lukt om je te verbinden met de mensen waarom je geeft vanuit compassie in plaats van empathie, dan put het je niet uit. Zoiets als “compassie-moeheid” bestaat simpelweg niet. Hoe heftig de pijn ook is, compassie kun je altijd blijven bieden, en dat kost je geen moeite.  

Eerdere ervaring met meditatie of mindfulness is zeker ondersteunend maar niet nodig, de MSC is er voor iedereen. Je hoeft niks voor te bereiden maar je zou natuurlijk 1 of meerdere aanbevolen boeken kunnen lezen voor of tijdens de training. Twijfel je of de training wat voor je is en op dit moment bij je past, neem dan contact met ons op.

Wat we doen

De training wordt gegeven in een kleine groep (max 15 deelnemers).  De oefeningen zijn opgebouwd uit:
 • Meditatie
 • Visualisatie
 • Groepsdiscussie
 • Reflectie
 • Informele oefeningen

9 bijeenkomsten

De training bestaat uit 8 wekelijkse avondsessies van 3 uur, en een miniretraite in de vorm van een stiltedag van 4 uur. Bij iedere bijeenkomst zorgen we voor water en thee. (En meestal wat koekjes en chocolade.) Bij de miniretraite is een lunch inbegrepen. 

Materiaal

Bij aanvang van de training krijg je een MSC-werkboek, en gedurende de training audio-bestanden van de belangrijkste meditaties. Zo kun je thuis de theorie van zelfcompassie nog eens nalezen, en de meditaties ook na de training blijven doen.

Programma-overzicht per week

Week 1

Mindful Self Compassion ontdekken

Week 2

Mindfulness beoefenen

Week 3

Liefdevolle vriendelijkheid beoefenen

Week 4

Je compassievolle stem  ontdekken

Week 5

Diep leven

Week 6

Lastige emoties ontmoeten

Week 7

Uitdagende relaties transformeren

Week 8

Je leven omarmen

Oorsprong en achtergrond

Mindful Self Compassion (MSC) is een 8-weeks programma dat in 2012 door klinisch psycholoog Christopher Germer en wetenschappelijk psychologe Kristen Neff is opgezet. Hun boeken vind je onder Verder lezen, en wat korte filmpjes waarin ze spreken over de training onder Verder kijken.

Inmiddels is het onderzoek naar zelfcompassie in vogelvlucht uitgegroeid tot een levendige discipline en wordt het 8-weekse MSC-programma wereldwijd op honderden locaties aangeboden.

Tijden en locatie

We ontmoeten elkaar 1 avond in de week op 8 opeenvolgende weken, in Utrecht. Klik hier voor de locatie.

Kosten

De kosten voor de gehele training bedraagt 495 euro. Je ontvangt een betalingsverzoek na aanmelding en een kennismakingsgesprek.

Trainers

De training wordt gegeven door Hein van Heck en Marlie van de Kerkhof, die beide de gehele training aanwezig zullen zijn.​

Data

Kijk in de agenda voor de data van de eerstvolgende training.

Vragen of aanmelden

The goal is this: "Let the heart melt in the heat of suffering."

– C. Germer