Verder lezen

 Er zijn inmiddels honderden, wellicht duizenden boeken over meditatie beschikbaar. Of je nou wat wilt lezen over mindfulness; compassie; vriendelijkheid; concentratie, er zijn gegarandeerd velen boeken over te krijgen. Sommige heel toegankelijk en voor jou misschien te oppervlakkig, en andere zo diep en gedetailleerd dat ze wellicht weer te zwaar worden. Zeker in het begin kan het onoverzichtelijk zijn welke boeken, en welke schrijvers, bij je aansluiten.

Om je op weg te helpen hier een lijstje van een aantal boeken over meditatie die we je van harte kunnen aanraden. En die aansluiten bij de trainingen die het Centrum voor Meditatie aanbiedt.

“Mindfulness en zelfcompassie”, Chris Germer. Een boek van een van de twee oprichters van de 8-weekse Mindfulness en Zelfcompassie-training. Als je bij ons een cursus volgt, is dit het boek om te lezen als je je verder wilt verdiepen. Dit is wat we doen. Chris Germer werkt aan de Harvard Medical School.

“Zelf-compassie: Stop jezelf te veroordelen”, Kristin Neff. Een boek van een van de twee oprichters van de 8-weekse Mindfulness en Zelfcompassie-training. Ze beschrijft de verschillende componenten van (zelf-)compassie, verwoven met tal van anekdotes uit haar persoonlijke leven. Kristen Neff werkt als wetenschapster aan de universiteit van Texas.

“Compassie voor beginners”, Thupten Jinpa. Laat je niet misleiden door de Nederlandse titel. Thupten Jinpa schrijft toegankelijk en daarmee “voor beginners” maar tegenlijkertijd met een enorme diepgang. Hij leefde decennia lang als boeddhistische monnik en vertaler van de Dalai Lama, waarna hij zich in een wetenschappelijke carrière aan de universiteit van Cambridge en Stanford verbond en een 8-weekse training vergelijkbaar met MSC ontwikkelde. Hierdoor ontwikkelde hij zich als een autoriteit op zowel spiritueel als wetenschappelijk vlak. Zijn boek kwam uit onder de Engelse titel: “A fearless heart: How the courage to be compassionate can transform our lives.”

“Liefdevolle vriendelijkheid”, Sharron Salzberg. Het boek van een van de grootste voorvechtsters om metta (liefdevolle vriendelijkheid) vanuit religieus boeddhisme naar het veelal seculiere Westen te brengen. Dit boek wordt gezien als een van de standaardwerken en sluit goed aan bij de training “Diepe Vriendelijkheid“.

“Meditatie in alle eenvoud”, Bhante Gunuratana. Deze boeddhistische monnik uit Sri Lanka zet heel helder en toegankelijk de beginselen van meditatie en mindfulness uiteen. Als mindfulness relatief nieuw voor je is, en je wilt weten waar het over gaat, dan is dit het boek voor jou. De Engelse versie heet “Mindfulness in Plain English”. Later volgde nog vele boeken in de “Plain English-serie”. Een vrij luchtige tekst om te lezen naast de training “Vrede in Stilte“. 

“Wisdom wide and deep”, Shaila Catherine. Dit boek is een erg lange, diepe, gedetailleerde en gestructureerde uiteenzetting van concentratietechnieken. Alleen aan te raden als je je echt wilt toeleggen op verdieping in de mogelijkheden van ons bewustzijn op het pad van aandacht, concentratie, inzicht en wijsheid. Wat in dit boek besproken wordt is waar we naartoe werken in de training Vrede in Stilte“. Een tweede boek van dezelfde auteur is “Focussed and Fearless”.

“Leven”, Thich Nhat Hanh. Dit boek van de monnik die de term “mindfulness” bedacht en het naar het Westen bracht bevat de essentie van zijn onderricht over de kunst van mindful leven. In dit boek worden onderwerpen als interzijn; vergankelijkheid; begeerteloosheid en verlichting besproken. Daarmee sluit het goed aan bij de training “A Gentle way to Essence Nature“.

“Als je wereld instort”, Pema Chodron. Haar boek kwam uit onder de Engelse titel: “When things fall apart”. Ze schrijft over o.a. compassie, fearlessness en acceptatie in tijden van diep lijden. Compassie is het liefdevolle antwoord op pijnlijke ervaringen. Maar soms kan dit lijden zo intens zijn dat het ontwikkelen of vasthouden van een compassievolle houding onmogelijk lijkt. Of je nou in een landelijke oorlog, of in een persoonlijke crisis van depressie en ellende verkeert, Pema Chodron laat zien wat je kunt doen als je wereld instort.

"Ik adem in en ik geniet van het leven. Ik adem uit en ik glimlach."