Wie ben ik?

Al vroeg in je leven leer je dat jij ‘ik’ bent en dat een ander ‘jij’ is. Je leert dat ‘ik’ gekoppeld is aan je lichaam en je naam. Vervolgens groei je op, maak je van alles mee en heb je daar gedachten over en gevoelens bij. Maar wie ben jij in essentie? Ben jij je naam, je gedachten, je gevoelens, je lichaam? En als dat niet je essentie is, wat is dat dan wel?

Vasthouden aan het idee dat je een afgescheiden ‘ik’ bent, creëert naast de nodige eenzaamheid ook een wereld- /zelfbeeld dat open staat voor nog meer pijnlijke ervaringen en realisaties. Vanuit dat perspectief kan “ik” “jou” pijn doen; kun “jij” “mij” beschuldigen; kun “jij” “mij” in de steek laten; kan “ik” “jou” teleurstellen.. En in zekere zin is dat natuurlijk ook zo. We zijn gescheiden en leven in ons eigen lichaam. Jouw ervaring is anders dan de mijne. De pijn die daar onvermijdelijk uit voortkomt heeft compassie nodig om dat op te vangen, dat is waarom we compassie-trainingen bieden. 

Maar er is ook een perspectief, van waaruit die pijn niet voortkomt. Dat is wat “A Gentle Way to Essence Nature” je laat zien. Realiseren wat we zijn, laat lijden oplossen. In deze training gaan we ervaringsgericht onderzoeken wie we zijn; wat onze “Essence Nature” is. We maken een ontdekkingsreis voorbij onze gedachten, gevoelens, ons lichaam en ervaren de vriendelijkheid en compassie die altijd beschikbaar is. Van daaruit zien we een diepgaande verbondenheid met het leven. En raken we bekent met een perspectief van waaruit er helemaal geen “jij” of “ik” is dat een ander “ik” pijn kan doen.

De Boeddha zei: “Niets van wat ik zeg is waarheid, totdat je het zelf als waarheid ervaart”. We nodigen je uit om je eigen waarheid te komen ervaren.

Voor wie:

Deelname aan deze training is open voor mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en motivaties. We respecteren waar je staat in je leven en kijken hoe de training “Wie ben ik?” bij kan dragen aan het gemak en geluk waarmee je leeft. De training is ervaringsgericht wat betekent dat we via eigen ervaring, sensatie en inzicht te werk gaan. De training heeft nauwelijks een theoretische kant en is niet filosofisch. 

Hoewel de training is ontwikkeld voor iedereen die zijn/haar vermogen tot vriendelijkheid en compassie wil stabiliseren, is  enige ervaring met meditatie en/of bewustwording wel sterk aan te raden. Hierom vragen we om twee redenen:

  1. Tijdens de training oefenen we in een liefdevolle en ondersteunende sfeer maar tegelijkertijd daagt de training je uit om in twijfel te trekken wie je bent. Dat is niet niks, en moet bij je passen. Een dergelijke reflectie kan je heel veel vrijheid bieden, maar het kan je ook in vertwijfeling brengen. Misschien past op dit moment een andere boodschap je beter. En heb je het nodig te horen dat jij je lichaam bent, jouw ervaring van jou is, en ben je er meer bij gebaat om bijvoorbeeld de Mindful Self-Compassion (MSC)-training te volgen.
  2. De training heeft meerdere (zit-)meditaties die langer dan 30 minuten zijn. Als je nog niet eerder gemediteerd hebt kan dit zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn. 

Eerdere ervaring kan een andere meditatietraining zijn. Maar ook workshops in persoonlijke ontwikkeling, therapie, retraites of iets dergelijks. De training wordt gegeven als ‘level 2-training’, lees hier wat we daarmee bedoelen. Twijfel je of de training wat voor je is en op dit moment bij je past, neem dan contact met ons op. We plannen graag een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Wat we doen

De training wordt gegeven in een kleine groep (5 tot max 15 deelnemers).  Een groot deel van de training bestaat uit begeleide zitmeditatie, waarmee ruimte gemaakt wordt voor individuele reflectie en ervaring. De training bevat ook contactmeditaties die we in oogcontact met elkaar doen, en contactmeditaties waarin de aanwezigheid van de hele groep centraal staat.

8 bijeenkomsten

De training bestaat uit 8 wekelijkse avondsessies van 2 uur en 3 kwartier. Bij iedere bijeenkomst zorgen we voor water en thee. (En meestal wat koekjes en chocolade.) 

Materiaal

We maken bij deze training gebruik van een werkboek wat we je aan het begin van de training zullen geven. Je krijgt toegang tot het login gedeelte van de website vanwaar je de belangrijkste meditaties kunt afspelen en downloaden. Zo kun je de meditaties thuis herhalen, en natuurlijk ook na de training blijven doen.

Programma-overzicht per week.

Week 1

Aanwezigheid

Week 2

Veiligheid

Week 3

Gedachtes

Week 4

Lichaam

Week 5

Vriendelijkheid

Week 6

Compassie

Week 7

Verbinding

Week 8

Tijden en locatie

We ontmoeten elkaar 1 avond in de week op 8 opeenvolgende weken, in Utrecht. Klik hier voor de locatie.

Bijdrage

De financiële bijdrage voor deze training is 360 euro. Je ontvangt een betalingsverzoek na aanmelding en een kennismakingsgesprek. 

Trainers

De training wordt gegeven door Hein van Heck en Marlie van de Kerkhof. Ze begeleiden de training samen en zullen in principe beide de gehele training aanwezig zijn.

Oorsprong en achtergrond

De training “Wie ben ik?” is in 2019 ontwikkeld en voortgekomen uit een samenwerking tussen Centrum voor Meditatie en Centrum voor Compassie

Het zoomt verder in op het wegnemen van de oorsprong van de pijn die we met de mIndfulnesstraining zien, en met de compassietraining opvangen.

“Wie ben ik?” is gevormd als aanvulling (of wellicht verdieping) op de bestaande mindfulness- en mindful zelfcompassie-trainingen. 

Mindfulness richt op het helder en bewust meemaken (“Ik weet dat ik verdrietig / vertwijfeld / vrolijk ben”). Compassie richt op het vriendelijk omarmen van de persoon die een ervaring ondergaat (“Ik ben er voor je, want ik weet dat je het moeilijk hebt.”). De training “Wie ben ik?” richt zich op de vraag wie dat dan is die een ervaring ondergaat (“Wie is het die het verdriet ervaart?”). En anders dan bij compassie richten we ons niet alleen op pijnlijke ervaringen. Dus net zo: “Wie is het die blijdschap/genot ervaart?” 

Data

Kijk in de agenda voor de data van de eerstvolgende training.

Vragen of aanmelden

"Deze training was een veilige plek voor mij, waar ik in alle rust en ruimte allerlei kanten van mezelf ging observeren en doorvoelen. En waar ik me écht welkom voelde om met vriendelijkheid en mildheid te oefenen, richting al mijn gevoelens en gedachten. Het is voor mij een groot cadeau geweest om bij Hein en Marlie deze training te kunnen volgen. Met hun warme, zachte en aandachtige aanpak, kan ik het echt iedereen aanraden. ”

Dominique
Deelneemster najaar 2019

“ ´Wie ben ik?´ is een hele mooie en verdiepende training. Het heeft mij weer de kracht van liefde en verbinding doen ervaren. Marlie en Hein zijn twee fijne trainers, goed op elkaar ingespeeld en zij weten direct een veilige en open sfeer te creëren, waarin je je meteen op je gemak voelt.”

Suzanne
Deelneemster najaar 2019

“Wat de training mij heeft gebracht is dat ik weer terug naar de basis ben gegaan. Terugkeer naar liefde. Ik weer mediteer, veel luister naar de mooie muziek die jullie aanwezen. Ik ben dankbaar dat ik deze training met jullie mocht volgen. Jullie zijn allebei hele fijne en liefdevolle mensen. De training was als een warm bad en heeft mij weer hele fijne wonderen gebracht.”

Jet
Deelneemster najaar 2019

Love says: "I am everything." Wisdom says: "I am nothing." Between the two, my life flows.

– Nisargadatta Maharaj